Ongelijke verdeling hypotheeklasten? Let op bij een samenlevingscontract!

Blog

Familiezaken

3 minuten leestijd

Deel dit bericht

Woon je ongehuwd samen en ben je samen met je partner eigenaar van jullie woning? Waarschijnlijk hebben jullie daarvoor een hypotheek moeten afsluiten. Indien jullie die samen betalen, bijvoorbeeld via de gemeenschappelijke rekening, moet je daar goede afspraken over maken. Dan voorkom je vervelende verrassingen, bijvoorbeeld wanneer jullie onverhoopt uit elkaar gaan.

Eén afschrijving per maand

Wanneer je hypotheek is verstrekt als annuïtaire of lineaire lening, wordt meestal maandelijks door de bank één bedrag afgeschreven. Dit bedrag bestaat vervolgens uit twee delen, namelijk rente én aflossing. De te betalen rente van een hypotheekschuld voor de eigen woning, valt doorgaans onder de huishoudkosten. Let wel, in veel samenlevingscontracten staat daarentegen standaard opgenomen dat de aflossingsbetalingen aan de bank géén huishoudkosten zijn. Dit zijn eigen kosten, die 50/50 worden verdeeld.

Ieder voor de helft

Als hoofdregel geldt dat partners die samen eigenaar zijn van de woning, de hypotheekschuld ook samen moeten terugbetalen aan de bank. Ieder is voor de helft eigenaar, dus ieder neemt de helft van de kosten op zich. Betalen jullie de hypotheeklasten maandelijks van de gezamenlijke bankrekening, en komt daarop van ieder van jullie een gelijke maandelijkse bijdrage binnen? Dan draag je in beginsel ieder hetzelfde bedrag bij aan de aflossing van de hypotheek.

Andere verdeling hypotheeklasten

Ga je echter anders om met de betaling van de hypotheeklasten, bijvoorbeeld in geval van ongelijke inkomens? Dan kun je in het samenlevingscontract vastleggen dat beide partners naar rato van hun inkomens bijdragen. Voor de betaling van de huishoudkosten – dus ook de rente van de hypotheekschuld – is dit de juiste manier. Voor het aflossingsdeel van de hypotheek betekent dit echter dat één van de partners feitelijk meer bijdraagt dan de ander. Dat is in principe geen probleem, tenzij je de lasten gelijk wilt verdelen.

Wat als je uit elkaar gaat?

In het bovenstaande geval is het heel belangrijk hoe je in de praktijk omgaat met de maandlasten van je hypotheek, mochten jullie uit elkaar gaan. Betaal je die lasten al jarenlang alsof het om huishoudkosten gaat? Staat in jullie samenlevingscontract bovendien dat aflossing van de hypotheekschuld niet behoort tot de huishoudkosten? Dan is het volgens de rechter onredelijk die bedragen bij het einde van de samenwoning anders te behandelen dan als huishoudkosten. Door het feitelijk afwijken van het samenlevingscontract, loop je dan dus het risico dat er geen recht meer bestaat op vergoeding van te veel betaalde bedragen. Het op papier zetten van afspraken in een samenlevingscontract is dus niet altijd voldoende: de gemaakte afspraken moeten in de praktijk ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Neem bij twijfel contact op met de notaris

Twijfel je of jouw manier van betalen van de hypotheeklasten in overeenstemming is met jullie samenlevingscontract? Dan is het altijd raadzaam om contact op te nemen met de notaris. Bij Welkers Notarissen helpen we je graag. Neem gerust contact met ons op. Teken voor de toekomst van je koopwoning.

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op