Met welk geld financier je de koop van jouw of jullie woning?

Koop je een huis? Houd dan rekening met deze vraag bij de notaris

Blog

Onroerend goed

2 minuten leestijd

Deel dit bericht

Met welk geld financier jij de koop van je woning?

4 december, 2023

Bij het kopen van een huis doorloop je verschillende stappen. Denk aan het ondertekenen van een koopcontract, regelen van de financiering en uiteindelijk de overdracht bij de notaris (de ‘levering’). Maar met welk geld financier je de koop van jouw of jullie woning? Dat is dé vraag die wij aan al onze klanten – die de akte van levering bij ons opstellen – moeten stellen. Waarom? In deze blog vertelt Niels Welkers (notaris) je daar meer over.

Verplicht onderzoek naar herkomst geld

Voor de levering van de woning moet de notaris -volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)- onder meer onderzoek doen naar de herkomst van het geld voor de koopprijs. Dit onderzoek gebeurt vaak aan de hand van een ‘verklaring herkomst middelen’. Hierin geef jij aan of je geld leent of geschonken krijgt, van wie je leent of geschonken krijgt of dat je (een deel van) jouw eigen geld gebruikt voor de betaling van de koopprijs.

Hypotheekafsluiting bij erkende bank

Bij het afsluiten van een hypotheek bij een erkende bank is extra onderzoek door de notaris meestal niet nodig. Maar betaal je de woning (deels) met ‘eigen geld’, zoals spaargeld, een erfenis, een schenking of de overwaarde van een vorige woning? Dan moet je bewijsstukken aanleveren over de herkomst van dit geld.

Benodigde bewijsstukken

Bij het onderzoek naar de herkomst van het geld kan de notaris bijvoorbeeld vragen naar de volgende bewijsstukken:

> Een kopie van je aangifte inkomstenbelasting;
> Aangifte of aanslag erf- of schenkbelasting;
> Notariële nota van afrekening van de verkoop van een ander huis;
> Loonstrookjes of jaarrekeningen van je onderneming.

Lever de bewijsstukken tijdig aan!

Snelheid is cruciaal bij het versturen van deze bewijsstukken naar de notaris. Zonder duidelijk inzicht in de herkomst van het eigen geld, mag de notaris – volgens de wet – de akte van levering namelijk niet ondertekenen. Uitstel van de levering van je woning kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, het kan zelfs de boeteclausule (van meestal 10%) in je koopovereenkomst in werking stellen!

Belangrijke tip: verzamel tijdig de benodigde gegevens om de herkomst van jouw geld aan te tonen. Hiermee voorkom je dat je eventueel een boete van 10% over de koopsom aan de verkoper moet betalen.

Ben jij van plan om een woning te kopen en ben je op zoek naar een notaris die de hypotheek- en leveringsakte opstelt? Onze betrokken specialisten staan voor jou klaar! Kijk voor meer informatie op deze pagina óf neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op