Het belang van een testament bij echtscheiding
Blog
Familiezaken
Deel dit bericht
De echtscheiding en het belang van een testament; waarom een testament maken tijdens of na een echtscheidingsprocedure?
Helaas komt het geregeld voor dat een huwelijk al vóór het overlijden van een van de echtgenoten eindigt. Wanneer een echtscheiding aanstaande is, is het verstandig om over een aantal zaken goed na te denken.
Echtgenoten – waaronder in deze tekst ook verstaan “geregistreerd partners” – zijn erfgenamen van elkaar indien zij geen testament hebben gemaakt. Dit wordt door de wet zo geregeld. Wanneer je bent gescheiden zal jouw ex-man/vrouw niet langer als jouw erfgenaam worden aangemerkt. Dit geldt ook voor het geval waarin je jouw ex-man/vrouw tijdens het huwelijk in jouw testament hebt opgenomen. De wet regelt namelijk dat testamentaire bepalingen ten voordele van een (voormalig) echtgenoot na echtscheiding vervallen.
Aan een echtscheiding kan echter een lange (en soms ingewikkelde) echtscheidingsprocedure voorafgaan. Is een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank ingediend, dan verandert dit op zich nog niets aan jouw ‘burgerlijke staat’. Dit kan problematisch zijn wanneer je onverhoopt komt te overlijden terwijl de echtscheidingsprocedure nog niet is afgerond. Jouw (op dat moment nog juridische) echtgenoot kan dan alsnog van je erven.
Het is dan ook verstandig om na het indienen van een verzoek tot erfscheiding ook aan jouw testament te denken. Zo voorkom je dat de echtgenoot waarvan je wilt scheiden alsnog van jou kan erven wanneer je onverwachts komt te overlijden.
Ook wanneer de echtscheiding al rond is, is het aan te raden om een testament te maken. Jouw vermogen kan namelijk in sommige situaties, bijvoorbeeld via jouw kinderen, alsnog bij jouw ex-man/vrouw terechtkomen.
Wilt u meer advies over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!
Heb je een vraag?
Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!